BİLDİRİLER
Bursa Sanayisi ve Teknoparklar

BURSA İL BAŞKANLIĞI

29 Mart 2009 Yerel Seçimler

Belediye Başkan Adaylarına Yönelik

“Akademik Bilgilendirme Programı”

Konu : “Bursa Sanayisinin Sorunları,

Ulusal Sanayinin Gelişiminde Teknoparkların Yeri ve Önemi

Prof. Dr. Agah UĞUZ

 16 Şubat 2009

Yer : CHP İl Başkanlığı Binası

Saat : 09.30 - 11.00

ULUTEK

TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ

ULUTEK TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ, 08.09.2005 gün ve 25930 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2005/9310 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulmuş ve Uludağ Üniversitesi Görükle Kampusu 471.230 m2 alanda Türkiye’nin 20. Teknoloji Geliştirme Bölgesi olarak yer almaktadır.

Bölgenin kuruluş amacı, üniversiteler, araştırma kurum ve kuruluşları ile üretim sektörlerinin işbirliği sağlanarak, ülke sanayinin uluslar arası rekabet edebilir ve ihracata yönelik bir yapıya kavuşturulması maksadıyla teknolojik bilgi üretmek üründe ve üretim yöntemlerinde yenilik geliştirmek, ürün kalitesini veya standardını yükseltmek, tasarım kalitesini yükseltmek, verimliliği artırmak, üretim maliyetlerini düşürmek, teknolojik bilgiyi ticarileştirmek, teknoloji yoğun üretim ve girişimciliği desteklemek, küçük ve orta ölçekli işletmelerin yeni ve ileri teknolojilere uyumunu sağlamak, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulunun kararları da dikkate alınarak teknoloji yoğun alanlarda yatırım olanakları yaratmak araştırmacı ve vasıflı kişilere iş imkanı yaratmak, teknoloji transferine yardımcı olmak ve yüksek/ileri teknoloji sağlayacak yabancı sermayenin ülkeye girişini hızlandıracak, AR-GE yeteneği ve geleneğine sahip uluslararası firmaların Bölgede AR-GE yapabilmeleri için gerekli teknolojik altyapıyı sağlamaktır.

2003 Nisan ayında bölge kuruluşu için çalışma grubu oluşturan ve 2005 yılında Başbakan tarafından açılışı yapılan ULUTEK ilk binasında, 4’ü akademisyenlerce kurulan toplam 13 firma ile 1.374 m2 kapalı alanda hizmet vermeye başlamıştır. Firmalardan gelen yoğun talepler de göz önüne alınarak yeni bir binada hizmet verebilmek için Ocak 2007’de Ulutek Araştırma Binası inşaatına başlanmıştır.

16.925.061,00- YTL harcanarak yapılan yatırım ile 14 Haziran 2008 tarihinde açılışı gerçekleşen 16.350 m2 kapalı alana sahip ULUTEK YENİ ARAŞTIRMA BİNASI’ nda 140 kişilik konferans salonu, 400 kişilik yemek salonu ve kafeteryası, seminer ve sergi salonları, ofisler ve laboratuar alanları ile yaklaşık 100 firmaya ve 500 kişiye hizmet verecektir.

Bölgenin Yönetici Şirketi, ULUTEK Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetici Anonim Şirket; Uludağ Üniversitesi ( %51.004) Bursa Ticaret Ve Sanayiodası (%41.985) Bursa Büyükşehir Belediyesi ( %6.502) Bursa İl Özel İdaresi (%0.311) T.C. Başbakanlık Diş Ticaret Müsteşarlığı Uludağ İhracıtçı Birliklerigenel Sekreterliği (%0.198) Ortaklığı İle Kurulmuştur. Şirketin esas sermayesi 35.370.000,00YTL’dir. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Celal SÖNME Başkan Vekili Prof. Dr. Mustafa YURTKURAN olup, Yönetim Kurulu üyelerini Prof. Dr. Mehmet GENÇ, Prof. Dr. Rrdal EME Prof . Dr. Ender KORFALI, Mahmut YILMAZ ve Ali HAZIR temsil etmektedir. Şirket Genel Müdür görevini Prof. Dr. Agah UĞUZ yürütmektedir. Ulutek Yeni Araştırma binası kapalı alan m2 kiralama bedelleri;

  • Kira bedeli: 10 Euro+KDV
  • İşletme gideri bedeli: 5 Euro+KDV
  • Kiralanan alanın bağımsız sayaç ile tespit edilecek olan elektrik ve telefon giderleri işletme giderine dahil değildir, bu giderler ayrıca faturalandırılır.

İşletme gideri bedeline ortak alanlara ait elektrik, su, iklimlendirme, temizlik, çevre bakımı ve güvenlik dahil olup, kiralanan alanın bağımsız sayaçla tespit edilen elektrik ve telefon giderleri ve olması halinde kiracıya ait özel giderler işletme giderine dahil değildir.

4691 Sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu ve Yönetmelik gereği girişimcilere Sağlanan vergisel avantajlar ile yazılım ve otomotiv sektörünün ağırlıklı olarak başvurduğu Ulutek’te diğer hedef sektörlerimiz; elektronik ve iletişim, tekstil, mekatronik, biyoteknoloji, kimya, ileri malzemeler/nanoteknoloji, gıda, ziraat, hayvancılık, çevre ve enerji’dir. Ulutek Yönetici A.Ş bölgenin ihtiyaçları doğrultusunda oluşabilecek her türlü hizmet ve destek sağlayıcı girişimlere de yer verecektir.

Ulutek Başvuru Süreci:

  • Başvuru formlarının doldurulması ve Yönetici Şirket’e teslimi
  • Başvuru ücreti olarak 1.000,000 YTL ödeme yapılması
  • Başvuruların hakemlerce değerlendirilmesi
  • Yönetim Kurulu kararı ile bölgeye kabul
  • Kira sözleşmesi ile bölgeye giriş

ULUTEK’TE;

  • Ekim 2008 itibariyle yasa kapsamında 113 yerli 9yabancı personel olmak üzere toplam 112 personel çalışmıştır.
  • Yeni ürüne Yönelik araştırmayı, üründe ve üretim yöntemlerinde yenilik geliştirmeyi, üretim maliyetlerini ve giderlerini düşürmeyi, ürün kalitesini ve standartlarını yükseltmeyi ve ithalat gereksinimini durdurmayı hedefleyen toplam 207 proje yürütülmüştür, bunlardan 120 tanesi tamamlanmıştır.
  • Ulutek, Avrupa Birliği’nin Lizbon Hedefleri ile uyumlu, 2007-2013yılları için öngörülen büyüme ve istihdam hedeflerine ulaşması için bir uygulama aracı olarak hazırlanan Rekabet Edebilirlik ve Yenilik Çerçeve Programında (CIP-Competitiveness and Innovation Framework Progremme)Türkiye’den (BTSO, KOSGEB BURSA İGEM, KOCAELİ ABİGEM, KOSGEB GEBZE TEKMER ve ULUTEK) oluşturulan Doğu Marmara Ağı’nın içinde yer almıştır.

Programın temel amacı; İşletmelerin ve özellikle KOBİ’lerin rekabet edebilirliğini arttırmak, Eko-Yenilik de dahil olmak üzere yenilikler desteklemek, Rekabet gücü yüksek, yenilikçi ve kapsamlı bir Bilgi Toplumunun gelişmesine hız vermek, Ulaşım da dahil olmak üzere tüm sektörlerdeki yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını teşvik etmektedir

ULUTEK TGB’DE FAALİYET GÖSTEREN FİRMALAR

OTOMOTİV 7
YAZILIM 15
ÇEVRE TEKNOLOJİLERİ 1
TEKSTİL 1
BİLGİSAYAR DESTEKLİ MÜHENDİSLİK 6
ENDÜSTİRİYEL ELEKTRONİK 3
MAKİNE 3
AKADEMİSYENLERCE KURULAN 6
DANIŞMANLIK FİRMALARI 2
TOPLAM 46

Toplam 46 firma yer almaktadır.

Çevre teknolojileri %2

Diğer firmalar %5

Otomotiv %16

Endüstriyel elektronik %7

Makine %7

Tekstil %2

Bilgisayar destekli mühendislik %15

Yazılım %34

Akademisyenler tarafından Kurulan firmalar %12

ULUTEK TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ  
Faaliyet gösteren AR-GE firma sayısı 36
Akademisyenlerce kurulan veya ortak olunan firma sayısı 6
Diğer danışmanlık firmaları sayısı 2
İncelenmesi devam eden firma sayısı 4

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ

AKADEMİSYENLERİ TARAFINDAN KURULAN FİRMALAR

   1. ULUDAĞ ÇEVER TEK. AR-GE MER. LTD. ŞTİ.

Prof. Dr. Kadir KESTİOĞLU

Uludağ Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi

Çevre Mühendisliği Bölümü

   2. FBC ARGE MÜHENDİSLİK HİZMETLERİ SANAYİ VE TİCARET LTD. ŞTİ. Prof. Dr. Fatih C. BABALIK – Yrd:Dr. Kadir ÇAVDAR

Uludağ Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi

Makine Mühendisliği Bölümü

   3. MCC TEKNOLOJİ ARAŞTIRMA GELİŞTİRME VE UYGULAMA MERKEZİ

Prof. Dr. M. Cemal ÇAKIR

Uludağ Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi

Makine Mühendisliği Bölümü

   4. BASRİ KUL – KUL KUL ELEKTRONİK TEKNOLOJİLERİ

Öğr. Gör. Basri KUL Uludağ Üniversitesi teknik Bilimler MYO End. Elektronik programı Bölümü

   5. TEMAS ARAŞTIRMA GELİŞTİRME DANIŞMANLIK MÜHENDİSLİK HİZMETLERİ SANAYİ VE TİCARET LTD.

Yrd. Doç. DR. A. Alper ÖZALP

Uludağ Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi

Makine Mühendisliği Bölümü

   6. YÖNEYLEM BİLGİ SİSTEMLERİ EĞİTİM PROJE YAZILIM UYGULAMA AR-GE LOJİSTİK HİZMETLER VE TİCARET LTD.ŞTİ.

Doç. Dr. Cenk ÖZMUTLU – Doç. Dr. Seda ÖZMUTLU

Uludağ Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi

Endüstri Mühendisliği Bölümü

TGB’DE YER ALAN FİRMALARIN AKADEMİSYENLER

DANIŞMANLIĞINDA YÜRÜTTÜKLERİ PROJELERİ

PLATFORUM ARAŞTIRMA GELİŞTİRME TASARIM VE TİCARET A.Ş

1. Projenin Adı: Alternatif Prototip Malzeme Araştırması
Proje Yürütücüleri : Prof. Dr. Ali Bayram – (Uludağ Ünv.) Öğr.Gör. Dr. Kurtuluş Yiğit - ( Uludağ Ünv.) Araş. Gör. Hakan Aydın – (Uludağ Ünv.)
2. Projenin Adı: Motor Askı Takozları Tasarım Parametreleri Tanımı ve Optimizasyonu
Proje Yürütücüleri: Prof. Dr. Ferruh Öztürk – ( Uludağ Ünv.) Yrd. Doç. Dr. Necmettin kaya – (Uludağ Ünv.) Arş. Gör. İdris karen – (Uludağ Ünv.)
3. Projenin Adı : Otomobil Kabini hava dağılımı Analiz ve İyileştirme Projesi
Proje Yürütücüleri: Prof. Dr. Muhsin Kılıç – (Uludağ Ünv.)
4.Projenin Adı : Matlab/Sımulınk ortalarında Yol Tutuş Karakteristiklerini Yansıtan Bir Araç Dinamiği Modeli Oluşturması
Proje Yürütücüleri: Doç. Dr. Emre Köse – (Boğaziçi Ünv.) Mak. Müh. Can Şahin – (Boğaziçi Ünv. Y.Lisans Öğrencisi)
5.Projenin Adı : Otomatize Mekanik Şanzıman Sistemi Geliştirilmesi
Proje Yürütücüleri: Prof. Dr. Günay Anlaş – (Boğaziçi Ünv.) Doç. Dr. İbrahim Emre Köse – (Boğaziçi Ünv.) Mak. Müh. Cem Sohtorik – (Boğaziçi Ünv.Y.lisans Öğrencisi)
6.Projenin Adı : Tofaş Yedek Parça Deposu ve Yedek Parça Dağıtımı Optimizasyonu
Proje Yürütücüleri: Prof. Dr. Barbaros Tansel – (Bilkent Üniv.) Yrd. Doç. Dr. Emre Alper Yıldırım – (Bilkent Ünv.) End. Müh. Esra Aybar – (Bilkent Ünv. Y.Lisans Öğrencisi) End. Müh. Esra Koca – (Bilkent Ünv. Y.Lisans Öğrencisi)
7.Projenin Adı : Trafik Akış Problemi
Proje Yürütücüleri: Prof. Dr. Barbaros Tansel – (Bilkent Ünv.) Yrd. Doç. Dr. Kağan Gökbayrak – (Bilkent Ünv.) End. Müh. Can Öz (Bilkent Ünv. Y.Lisans Öğrencisi)
8.Projenin Adı : Esp Sistemi İçin Savrulma Açısal Hızı Gözetleyicisinin Tasarımı Ve Simülasyon Ve Deneysel Ortamda Sınanması
Proje Yürütücüleri: Prof. Dr. Levent Güvenç – (İTÜ) Doç. Dr. Bilin Aksun Güvenç – (İTÜ) Araştırmacı Kerim Kahraman – (İTÜ) Araştırmacı Can Gökgöl – (İTÜ)
9.Projenin Adı : Kayar Kalıplar İçin Otomatik Bir tahrik Sistemi Geliştirilmesi
Proje Yürütücüleri: Mekarto Araştırma Geliştirme Ve Ticaret A.Ş.(MAM TGB) Öğr. Gör. Zeynel Koç
10.Projenin Adı : Bir Aracın Kabin Gürültüsünü Oluşturan Tüm Bileşenleri Akustik Ve Yapısal İletim Yollarının Belirlenmesine Ve Önceliklerin Atanmasına Yönelik Yöntem Geliştirilmesi
Proje Yürütücüleri: OTAM Otomotiv Teknolojileri Ar-Ge San.Ve Tic. A.Ş. Prof. Dr. Ahmet Güney (İTÜ) Başar Savran

COŞKUN ÖZ ARGE. VE TİC. A.Ş

1. Projenin Adı :Ultra Hızlı Vulkanizasyon Projesi Geliştirilmesi

Proje Yürütücüleri :Prof. Dr. Üner Çolak – (Hacettepe Ünv)

2. Projenin Adı :Ftc- V408 Salıncak Kolu Parçası Ürün Geliştirilmesi

Proje Yürütücüleri :Prof Dr. Ferruh Öztürk – (Uludağ Ünv) Yrd. Doç. Dr. Necmettin Kaya – (Uludağ Ünv.) Arş. Gör. İdris karen – (Uludağ Ünv.)

FCB ARGE MÜHENDİSLİK HİZMETLERİ SANAYİ VE TİCARET LTD. ŞTİ

1. Projenin Adı :Türk İnsanının Bazı Antropometrik Boyutlarının Tespiti ön Çalışması

Proje Yürütücüleri :Öğr. Gör.Dr. Tülin Gündüz Cengiz Öğr. Gör. Dr. B. Türker Özalp Arş. Gör. Dr. Fatih Karpat

ERDEM ARGE SAN. VE TİC. KOLL. ŞTİ. MEHMET ASIM ERDEM VE ORTAĞI

1. Projenin Adı :Geliştirilmiş Plastik Levha Hattı Projesi

Proje Yürütücüleri :Prof. Dr. İbrahim Yükse – (Uludağ Ünv.)

YALIN BİLİŞİM YAZILIM DAN HİZM. ELEKTRONİK SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.

1. Projenin Adı :YALINsystem. Net Kurumsal Bütünleşik İş Sistemi ve Sektörel Bazda Üretim Çizelgeleme Yazılımı

Proje Yürütücüleri :Doç. Dr. Cenk ÖZMUTLU – (Uludağ Ünv.) Doç. Dr. Seda ÖZMUTLU – (Uludağ Ünv.)

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Mevzuatı:

  • 4691 Sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu
  • 5035 Sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hk. Kanun
  • Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği
  • KVK – 1 2003 – 1/ Teknoloji Geliştirme Bölgeleri – 1 Sayılı Kurumlar Vergisi Sirküleri / 1
  • KVK – 6 2004 – 4 / Teknoloji Geliştirme Bölgeleri – 2 Sayılı Kurumlar Vergisi Sirküleri / 6
  • KVK – 16 2005 – 4 / Teknoloji Geliştirme Bölgeleri – 3 Sayılı Kurumlar Vergisi Sirküleri / 16
  • 86 Seri no’lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği

Bölgede Muafiyet ve Vergi İndirimlerinin Uygulamasına İlişkin Esaslar:

Bölgede faaliyet gösteren gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, münhasıran bu bölgedeki yazlım ve ARGE faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları 31.12.2013 tarihine kadar gelir ve kurumlar vergisinden müstesnadır.

Bölgede çalışan araştırmacı, yazılımcı ve AR-GE personelinin bu görevleri ile ilgili ücretleri 31.12.2013 tarihine kadar her türlü vergiden müstesnadır.

4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanununa göre teknoloji geliştirme bölgesinde faaliyette bulunan girişimcilerin kazançlarının gelir veya kurumlar vergisinden istisna bulunduğu süre içinde münhasıran bu bölgelerde ürettikleri ve sistem yönetimi, veri yönetimi, iş uygulamaları, sektörel, internet, mobil ve askeri komuta kontrol uygulama yazılımı şeklindeki teslim ve hizmetleri katma değer vergisinden müstesnadır

Öğretim elemanları Üniversite Yönetim Kurulunu izni ile yaptıkları araştırmaların sonuçlarını ticaretleştirmek amacı ile bu bölgelerde şirket kurulabilir, kurulu bir şirkete ortak olabilir ve /veya bu şirketlerin yönetiminde görev alabilirler.

Ayrıca 28/02/2008 tarihinde kabul edilen 5746 Sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında kanun ile de Sigorta primi desteği geliştirilmiş ve 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanununun geçici2’nci maddesi uyarınca ücreti gelir vergisinden istisna olan personelin; bu çalışmaları karşılığında elde ettikleri ücretleri üzerinden hesaplanan sigorta primi işveren hissesinin yarısı, her bir çalışan için beş yıl süreyle Maliye bakanlığı bütçesine konulacak ödenekten karşılanacaktır.

ULUTEK TEKNOLOJİGELİŞTİRME BÖLGESİ

SERMAYE:

Şirketin esas sermayesi 35.370.000,00 TL dir.

  • ayni sermaye: 18.040.000,00 TL
  • nakdi sermaye:17.330.000,00 TL

Ulutek Araştırma Binası 16,350 m2 + altyapı bedeli: 16.925.061,00 TL

ORTAKLIK YAPISI

- ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ (%51.004) Uludağ Üniversitesi arazisinin ve işbu arazi ile içindede kargir binanın 29 (yirmi dokuz) yıllık kullanım hakkı 18.040.000,00 YTL karşılığı

  • BURSA TİCARET VE SANAYİ ODASI ( %41.985)
  • BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ (%6.502)
  • BURSA İL ÖZEL İDARESİ (%0.311)
  • T.C. BAŞBAKANLIK DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI ULUDAĞ İHRİCATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ (%0.198)

YÖNETİM KURULU ÜYELERİ:

Yönetim Kurulu Başkanı: Celal SÖNMEZ

Yönetim Kurulu Başkan Vekili: Prof. Dr. Mustafa YURTKURAN

Yönetim Kurulu Üye: Prof. Dr. Mehmet GENÇ

Yönetim Kurulu Üye: Prof. Dr. Erdal EMEL

Yönetim Kurulu Üye: Prof. Dr. Ender KORFALI

Yönetim Kurulu Üye: Mahmut YILMAZ

Yönetim Kurulu Üye: Ali HAZIR

BÖLGE FAALİYET DURUMU:

Ulutek Araştırma Binası’nda 36 AR-GE firması ile Öğretim Üyeleri tarafından kurulan 6 firma ve 2 danışmanlık firması faaliyette bulunmaktadır. Diğer durum;

- kabul edilen ve sözleşmeleri için beklenen Ar-Ge firma sayısı:5

- incelemesi devam eden firma sayısı:4

- red edilen firma sayısı:3

- başvurunun iptalini isteyen firma sayısı:6

- başvurunun bedelini ödemeyen firma sayısı:4

- sözleşmesi fesih edilen :2

UTUTEK TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİNE KABUL EDİLEN FİRMALAR

OTOMOTİV

  • Platform Araştırma Geliştirme Tasarım Ve Ticaret A.Ş.
  • Bayraktarlar Tasarım Araştırma Geliştirme Hizmetleri Ve Tic.A.Ş.
  • B-Plas Bursa Plastik Metal İnşaatve Turizim San.Tic.A.Ş.
  • Zekeriya Bayrak- Bayrak Plastik
  • Maysan Mando Otomotiv Parcaları San. Ve Tic.A.Ş.
  • Coşkun Öz Arge San.Ve Tic.A.Ş.
  • Itr Ürün Tasarım Araştırma Geliştirme Sanayi Ve Ticaret A.Ş.

YAZILIM

  1. Monitör Digital Bilgisayar Ve Eğitimi Elektronik San. Ve Tic. Ltd. Şti.
  2. Most Yazılım Ve Bilgisayar Hiz. Tekstil Sanayive Ticaret Ltd.Şti.
  3. Rant Bilgisayar Ve Elektronik San. Tic.Ltd. Şti.
  4. Yakomuz Yazılım Ve Bilgisayar Sistemleri San. Tic. Ltd. Şti.
  5. Analatik Yazılım Donanım Bilişim Hizmetleri San. Ve Tic. Ltd. Şti.
  6. Yalın Bilişim Yazılım Danışmanlık Hizmetleri Elektronik San. Ve Tic. Ltd. Şti.
  7. Belsa Yazılım Bilişim San. Tic.Ltd. Şti.
  8. Kaitek Yazılım Elektronik Ve Bilgisayar San. Ve Tic. Ltd. Şti
  9. Derece Yazılım Hizmetleri Ticaret A.Ş
  10. İletişim Bilgisayar Yazılım Sistemeleri İhr. İth. San.Ve Tic. Ltd.Şti.
  11. Benko Bilgisayar Yazılım Mühendislik İnşaat Ve Tic. Ltd. Şti.
  12. Gp Global Payment Sistem Sanayi Ve Ticaret A.Ş.
  13. Türkticaret.Net Yazılım Hizmetleri San. Ve Tic.A.Ş.
  14. Prestij Bilgisayar Sistemleri Ltd.Şti.
  15. Adeko Grup Bilişim Ltd.

ÇEVRE TEKNOLOJİLER

1. Elinsan Çevre Teknolojileridanışmanlık Mühendislik İnşaat San. Ve Tic.A.Ş.

TEKSTİL

1.Güldoğan Mensucat Sanayi Ve Ticaret A.Ş

BİLGİSAYAR DESTEKLİ MÜHENDİSLİK

  1. Dta Dizayn Test Analiz Bilgisayar Mühendislik Hizmetleri San. Ve Tic.Ltd. A.Ş.
  2. Figes Fizik Ve Gometride Bilgisayar Simülasyonu Hiz. Ve Tic. A.Ş
  3. Aerosost Dizayn Mühendislik San. Ve Tic.Ltd.Şti.
  4. Tekno Tasarım Mühendislik Danışmanlık Makina Doğalgaz Gıda Bilgisayar Otomasyon Otomotiv Turizim Döküm Tarım Aletleri Ölçü Aletleri İnşaat Sanayi Ve Ticaret A.Ş.
  5. Kolman Ve Haberland Saç Parça Kalıp Tas. Ltd. Şti.
  6. İnno-Dy Danışmanlık Araştırma Geliştirme Stil Dizayn Mühendislik San. Ve Tic.Ltd.Şti.

ENDÜSTRİYEL ELEKTRONİK

  1. Ne-Ka Elektronik Ltd. Şti.
  2. Saliç Bilgisayar Otomasyon Ve Yazılım Kurulum Hizm. Ltd.Şti.
  3. Mto Mühendislik Ve Projelendirme San. Tic. Ltdçşti.

MAKİNE

  1. Erdem Arge San. Ve Tic. Koll. Şti. Mehmet Asım Erdem Ve Ortağı
  2. Filiz Çelik Sanayi Ve Ticaret Ltd. Şti.
  3. Barida Makina San. Ve Tic. Ltd.Şti.

AKADEMİSYENLER TARAFINDAN KURULAN FİRMALAR

  1. Temas Araştırma Geliştirme Danışmanlık Mühendislik Hizmetleri Sanayi Ve Ticaret Ltd. Şti
  2. Uludağ Çevre Tek. Ar-Ge Mer. Ltd. Şti.
  3. Basri Kul-Kul Elektronik Teknolojileri
  4. Fcb Arge Mühendislik Hizmetler Sanayi Ve Ticaret Ltd. Şti.
  5. Mcc Teknoloji Araştırma Geliştirme Ve Uygulama Merkezi
  6. Yöneylem Bilgi Sistemleri Eğitim Proje Yazılım Uygulama Ar-Ge Lojistik Hizmet Ve Ticaret Ltd. Şti.

DANIŞMANLIK FİRMALARI

  1. Projes İş Geliştirme Danışmanlık, Proje Yönetimi Ve Tic. A.Ş.
  2. Klavuz Ar-Ge Yönetim Teknikleri yazılım Kollektif Şirketi