BİLDİRİLER
Bursa'nın Geleceği Bildirisi

14.11.2018                                                                                                                  Bildiri

 

BURSA'NIN GELECEĞİ

 

Bursa tarımsal, tarihi, sanayi ve turizm kimliği ile ülkemizin önemli kentlerinden biridir. Ancak Bursa ‘yı önemli kılan bu özelliklerinin yanında özel kılan bir başka kriterde Bursa’nın Türkiye coğrafyasında bir düğüm noktası olmasıdır. Maalesef ülkemizde uzun yıllardır kısa, orta, uzun vadeli üst ölçekte ve alt ölçekte stratejik planlamaların olmaması sonucu kentimizde diğer faktörlerden de etkilenerek yukarıda ifade ettiğim kimliklerini yitirmektedir. Globalleşmenin ve küresel ilişkilerin dayatması ile ülkemiz ve kentimiz halkına, meslek odalarına, bağımsız davranabilen sivil toplum örgütlerine rağmen Bursa’ya işlevler yüklemekte, çıkar ilişkileri doğrultusunda çoğu zaman mafya, tarikat ve siyaset üçgeni egemen olmaya çalışmaktadır.

 

Ancak tüm bunlara rağmen olumlu görünen önemli bir yaklaşım var ki oda son 10 yıllık dönemde benim de içinde bulunduğum bazı meslek odaları, baro ve sivil toplum örgütleri ile ülkesine, Cumhuriyetin temel ilkelerine, bağımsızlığa, kurucumuz Mustafa Kemal Atatürk’ün tüm değerlerine sahip çıkan duyarlı yurttaşlarla bir çok uygulamaya karşı çıkılarak hukuk süreci ve kentlilik bilincinin yaygınlaştırılmasıdır.

 

Zaman zaman bazı davalar kaybedilse de çoğunu kazanmamıza rağmen hukuka aykırı işlemler devam etse de hukukun üstünlüğü ve hak arama özgürlüğü bilincini kentimizde oluşturmuş ve Bursa Türkiye’de bu konuda önder bir kent konumuna gelmiştir.

 

Örnek vermek gerekirse Uluslararası bir şirketin İznik gölü çevresinde çevre ve diğer yasalara aykırı başlattığı tesise karşı açılan davalarla kazanımlar sağlamamıza rağmen T.C. başbakanı Sn.R.Tayyip Erdoğan’ın Amerika Birleşik Devletleri Başkanı ile yapacağı görüşmedeki üç dosyadan birinin bu konu olması dahası bu süreci değiştirmeye yönelik özel endüstri bölgeleri yasasını çıkararak şirketin konumunu yasal hale getirme çabaları yaptığımız çalışmaların önemine yönelik bir örnektir.

 

Uzun yıllardır meslek odalarında ve Sivil Toplum Örgütlerinde mücadele etmekteyim ve seçimlerde CHP’nin Bursa Büyükşehir Belediye Başkan adayı olmaktan, temsil etmekten büyük onur duyan duyarlı bir yurttaş olarak Bursa kamuoyuna söz verdiğim üzere öncesinde olduğu gibi bundan sonrada ülkemiz toplumumuz çıkarları doğrultusunda çözümler üretmeye, yanlış uygulamalara hukuk arayışıyla karşı çıkmaya devam edeceğimizi bilgilerinize arz ederim.

 

 

 

 

 

Bu süreç içinde tarafımızdan yapılan çalışmaları hazırladığım teknik raporları, çeşitli alanlarında değerlendirileceğini düşünerek özet olarak derleyerek sunmayı bir görev sayıyorum.

 

1)   Orhaneli Termik Santrali Davası :

 

Anılan tesise baca gazı arıtma tesisi takılmasına yönelik bu dava kazanılmış, santrale desülfürizasyon sistemi kurulmuştur.

 

Dava süreci içinde, yargı kararını uygulamayan bakanlar, Bursa Valiliği ve TEDAŞ görevlileri hakkında hem ceza davaları açılmış, hem de tazminat davası açılmıştır.

 

Açılan tazminat davası “Bakanlar Kurulu Prensip Kararı” nedeniyle reddedilmiş; kararın kesinleşmesinden sonra AİHM’ne başvurulmuştur. Başvuru henüz sonuçlanmamıştır.

 

2)   Yeşilşehir Davası :

 

Bursa ovasına, Çağlar Holding tarafından yapılan “Yeşil Şehir” adlı, 15 bin konutluk yapılaşma aleyhine 2 dava açılmış, her iki dava da kazanılmış, kararlar kesinleşmiştir.

 

Ne var ki, mahkeme kararlarının uygulanmaması nedeniyle dava konusu alana 1700 konutluk inşaat yapılabilmiştir.

 

Mahkeme kararından sonra yapılan inşaatlar kaçak hale gelmiştir.

 

3)   Ovaakça Doğalgaz Çevrim Santralı:

 

Ovaakça’da 1400 MVA kapasiteli DKCS 960 Milyon $ ihalesiz başlatılmış karşı çıkışlar sonucu aynı santral aynı konsorsiyuma 566 Milyon $’a ihale ile verilmiştir. Alan seçimi ve enerji politikaları açısından son derece yanlış olan bu yatırıma karşı tüm Bursa sivil toplum örgütleri karşı çıkmış, dava açılmış ancak dava kaybedilmiş yatırım gerçekleşmiştir.

 

4)   Uludağ Davası :

 

Uludağ Milli Parkının kış Sporları Turizm Merkezi yapılmasına dair Bakanlar Kurulu ‘nun iki kararı aleyhine 2 iptal davası açılmış, her iki dava da kazanılmış ve kesinleşmiştir.

 

5)   Cargill Davası :

 

İznik Gölü yakınına kurulan Cargill firmasına ait nişasta fabrikasının çevreye yaptığı olumsuz etkiler dikkate alınarak, bu yönde alınan Yüksek Planlama Kurulu kararı ve idari kararlar aleyhine 4 dava açılmış, açılan 4 davanın 4’ü de kazanılmış, ancak kesinleşmemiştir. 7 yıldır devam eden mücadele halen sürmektedir.

 

 

 

 

 

6) Orhangazi Çimento Fabrikası Davası:

 

Orhangazi yakınlarında Cargill emsal gösterilerek kurulmak istenilen çimento fabrikasını önlemek için açılan dava kazanılmış ve alınan karar kesinleşmiştir. Bu karar sonrası çimento fabrikası da kurulamamıştır.

 

 

7) Balabancık Kalesi Davası:

 

Osmanlının Bursa’da inşa ettiği ilk kale olan Balabancık kalesi ve çevresinin yapılaşmaya açılmasına dair Yıldırım Belediyesi aleyhine açılan dava kazanılmış ve yargı kararı kesinleşmiştir.

 

8) Mudanya Kavşağı Petrol İstasyonu Davası:

 

Bursa Mudanya kavşağına “Benzin İstasyonu” yapılmasına dair Osmangazi Belediyesi aleyhine açılan iptal davası kazanılmış; karar infaz edilmiştir.

 

 

 

Ayrıca, bu kararı zamanında uygulamayan dönemin Belediye Başkanı Basri SÖNMEZ aleyhine açılan tazminat davası da kazanılmıştır.

 

 

9) Kültür Evi Davaları:

 

Kültürpark alanı içinde yapılmak istenilen Kültürevi kurulmasına dair Bursa Büyükşehir Belediyesi kararları aleyhine 3 adet dava açılmış, üçü de kazanılmıştır. Davalar temyizdedir.

 

 

10) Nilüfer Belediyesi Planlama Kararlarına Karşı Açılan Dava:

 

Nilüfer Belediyesi’nin yasaya aykırı uygulama planlarının iptali için açılan dava kazanılmıştır. Dava temyiz aşamasındadır.

 

11) Gürsu Sebze Hali Davası:

 

Bu yönde açılan dava derdesttir. Bursa Büyükşehir Belediyesinin Gürsu’daki sebze hali yargının durdurma kararı ile durdurulmuş, karar iptal edilmiş. Hal daha uygun olan batıda Balat bölgesine planlanmıştır.

 

12) Karacabey Organize Sanayi Bölgesi Davası:

 

Bu dava da derdesttir. Yargı aşamasında iken Çevre ve Orman Bakanlığı projeyi iptal etmiştir.

 

13) Kayapalı İnşaatın Çekirgede yaptırdığı Hünkar Otel:

 

Yapılan otelin, kat adedini arttırmaya yönelik plan aleyhine açılan dava kazanılmıştır. Dava temyiz aşamasındadır.

 

 

14) Simge – Mat Davası:

 

Anılan firma inşaatlarına bir anlamda af sağlayan Yunuseli Köyü plan değişikliği aleyhine açılan dava kazanılmıştır. Dava temyizdedir.

 

 

15) Hüseyinalan Köyü Davası: (Uludağ Kaçak Yapılaşma)

 

Bir orman köyü olan Hüseyinalan Köyü ve çevresinin sit alanından çıkarılması kararı aleyhine açılan dava halen derdesttir.

 

 

  1. Gemlik

 

  1. Çalı Bölgesi
  2. Şehreküstü Mia Planı
  3. Selvili Cadde

 

Planlarına ilişkin açılan 4 dava dahi derdesttir.

 

 

 

20) Özdilek Davası:

 

Özdilek firmasına Yalova Yolu planlaması içinde ayrıcalık tanıyan plan değişikliğine dair karar aleyhine açılan dava kazanılmıştır. Dava temyiz aşamasındadır.

 

 

 

 

 

21) Cuma Pazarı Davası:

 

Bursa Büyükşehir Belediyesinin Kültürpark içinde “Pazar” kurulmasına dair kararları aleyhine 3 dava açılmış, her üçü de kazanılmıştır. Davalar temyiz aşamasındadır.

 

 

22) Balabancık Kalesi Davası:

 

Önceki mahkeme kararlarını bertaraf etmeye yönelik idare kararı aleyhine 2. kez dava açılmıştır. Dava derdesttir.

 

 

 

23) Hisseli Parsel Mücadeleleri:

 

3194 sayılı İmar Yasasının 18. maddesine aykırı şekilde hileli parselasyon planı yapanlara karşı 1991 yılından itibaren yoğun bir mücadele içine girilmiş, neticede Bursa’da bu işin yapılması olanaksız hale gelmiştir.

 

 

 

24)Göktuğ Gökdeleni :

 

Bursa’da şehircilik ve planlama ilkelerine aykırı olarak inşa edilen Göktuğ gökdeleni meslek odalarının girişimi ile yürütmeyi durdurma kararı aldırılarak durdurulmuş ruhsatı iptal edilmiştir. İlgili kamu görevlileri adına açılan davalar sonuçsuz kalmıştır.

 

25)Acemler Köprülü Kavşağı :

 

Paşa Çiftliği gibi 250 yıllık geçmişi olan 1.derece doğal sit kapsamındaki önemli bir değeri yok eden ve ulaşım politikalarına aykırı olan yatırım DSP’li Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Erdoğan Bilenser döneminde dava açılmış yürütmeyi durdurma kararı alınmış ve yatırımdan vazgeçilmiştir. AKP’li Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Sn.Hikmet Şahin döneminde de aynı yatırım gündeme gelmiş ancak bu kez de tekrar dava açılarak yürütmeyi durdurma kararı alınmış dava temyiz aşamasındadır.

 

  1. Kükürtlü sıcak su Jeotermal enerji projesi DSP’li Belediye Başkanlığı döneminde Uludağ Üniversitesine ait Kükürtlü rehabilitasyon merkezinin yüzlerce yıllık yer altı sıcak suyunun yok olmasına neden olan bu girişim izinsiz, bilime aykırılığı ve yeraltı sularının yok olmasına neden olacağı gerekçesi ile dava açılmış, kazanılmış ve durdurulmuştur.

 

  1. Buski Davası

 

Hukuka aykırı olarak Buski bütçesinden Büyükşehir Belediyesine aktarılan 30 Trilyon TL’lık kaynak için açılan dava ile ilgili karara ilişkin yürütmeyi durdurma kararı alınmış dava temyiz aşamasındadır.

 

  1. Merinos fabrikasının özelleştirilmesi Merinos fabrikasının tarihteki ve Cumhuriyetin kurtuluş yıllarında ulusal sanayindeki yerini yok etmeye yönelik bu girişim için Merinos çalışanları ve sendikalarla karşı çıkılmış, alternatifler yaratılmış 1.etap girişim geçen hükümet döneminde durdurulmuş Bölge İdare Mahkemesi satışı iptal etmiş, Danıştay onaylamıştır. Ancak bu dönem Merinos Büyükşehir Belediyesine AKP’li hükümetçe devredilmiş ve Merinos kapatılmış, faaliyeti durdurulmuştur. Merinos fabrikasına yönelik girişimler dikkatle takip edilmekte ve mücadele süreci devam etmektedir.

 

 

 

  1. Bursa Doğalgaz Dağıtım ve Dönüşüm Projesi:

 

1990’lı yılların başında başlayan proje 1995’ten itibaren hayata geçmiş meslek odaları olarak o dönemde proje ve uygulamalardaki yanlışlıklar hakkında kamuoyu bilgilendirilmiş, davalar açılmış, yolsuzluklara ilişkin girişimlerde bulunulmuştur. 2000’li yıllardan sonra tüm bu uyarıların gerçekliği ortaya çıkmış. Bursa, BOTAŞ’da savcılık ile ilgili tüm yöneticiler hakkında davalar açmış, yargılama süreci sürerken BOTAŞ Bursa özelleştirilmiştir.

 

 

 

30) Santral Garaj Kent Meydanı

 

İlgili proje ilçe ve Büyükşehir belediyelerince 3 dönemdir üzerinde çalışılmış ancak ranta ve şehircilik planlama ilkelerine aykırılıklar nedeni ile itirazlar yapılmış ve her seferinde plan geri çekilmiştir.

 

 

 

31) Hafif raylı sistem Projesi

 

 

 

 

 

Projenin başlangıcından 1.etabın tamamlanmasına kadar olan süreçte ihale yatırım ve teknik uygulamalardaki yanlışlara yönelik itirazlar ve uyarılar gerçekleştirilmiş buna rağmen ciddi ekonomik kayıplar gerçekleşmiş, yatırım Alman kredisi ile 5 km eksik tamamlanmıştır.

 

 

 

32)Uluabat Gölü’nün Korunması

 

Uluabat gölü dünyada Ramsar sözleşmesi ile korunan 20 sulak alandan biri olmasına karşın bir uluslararası firma Göl havzasına otomotiv anasanayi fabrikası kurmak istemiş karşı çıkışlarla bu yatırım engellenmiştir. Ancak aynı şekilde yerli bir otomotiv sanayinin Göl havzası yakınına kurulması karşı çıkışlara rağmen durdurulamamıştır.

 

 

33) Çekirge Bölgesi Sıcak Su Termal Su Sondajı :

 

Emniyet Müdürlüğü sosyal tesisleri yapımı esnasında termal yer altı sıcak su sondajı nedeni ile çevrede termal su tapusu sahibi otel işletmecileri ile sıcak suyun kaçmasından ötürü işlemin durdurulması için Valiliğe başvurular gerçekleştirilmiş. İşlem durdurulmuştur. Konu Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi gündemine taşınmıştır.

 

34) Ertuğrul Havaalanı :

 

Bursa şehiriçi havaalanının uzatılması talepleri esnasında Ertuğrul Bölgesine havaalanı kurulması gündeme gelmiş iki yerleşiminde uygun olmaması hususunda kamuoyu oluşturulmuş ve havaalanı yatırımı mevcut Yenişehir havaalanı bölgesine kaydırılmıştır.

 

  1. Karacabey Boğazına tersane yatırımı yatırımla ilgili çevre değerlerine olumsuz etkisinden ötürü mücadele başlatılmış, yerelde girişimlerde bulunarak durdurulması sağlanmıştır.