BLOG

Gürhan AKDOĞAN

gurhanakdogan@gmail.com

1 Nisan şakası mı?

Hayır, hayır, şaka yapacak hal mi kaldı? Nefes aldığımıza seviniyoruz, nasıl yılbaşı sabahı sürpriz gibi zam yağmurları ile uyandıysak, 1 Nisan sabahı da şaka gibi ama zehir zemberek gerçek zamlarla uyandık.  Hatırlarsınız geçen hafta ‘’Sözün bittiği yer’’ başlıklı yazımızda Et ve süt kurumu Genel Müdürü Osman Uzun ete yüzde 48 zam gerekçesinde ‘’Çok uzun kuyruklar oluşuyordu. Bu nedenle fiyatı artırdık, Et ve Süt Kurumu’nun zamlı fiyat tarifesine geçmesinden sonra kurum önündeki kuyruklar da sona erdi’’ sözlerini gündeme almıştık ve sonrasın da beyefendi görevinden alındı. Gün geçmiyor ki akıl sınırlarımız zorlanmasın. Bu kez de Türkşeker, şeker fiyatına yüzde 31 zam yaparak 5,96 TL'den sattığı şekerin fiyatını 7,80 TL'ye yükseltti. Türkşeker'in duyurusunda, "Raf Fiyat Garanti (RFG) sistemi kapsamında vatandaşlarımızın uygun fiyatla paketli kristal toz ve küp şekere ulaşmasını sağlayan Türkşeker, artan maliyetleri dikkate alarak şeker fiyatında güncelleme yapmıştır. Lütfen dikkatlice okuyunuz. Neymiş vatandaşlara şekeri uygun fiyatla(!)ulaşmasını sağlayan Türkşeker yüzde 31cik bir artışla fiyatta güncelleme(!) yapmış. Gerçekten artık bu kadarda olmaz. Yüzde 31 zam(!) uygun Fiat(!) ve güncelleme(!) üç sözcük nasıl bir araya gelir? Ama benim ülkemde maalesef bu durumlar olağandır ve sorgulanmaz. Çünkü siyaset alanı analitik düşünceye, reel ve rasyonel yaklaşımlara göre değil tamamen feodal ilişkilere ve davranışlara göre biçimlenir. Ne olursa olsun ne söylenirse söylensin taraftarlık yaklaşımı geçerlidir. Bunu bilen siyaset kurumunun aktörleri ve ona bağlı bürokraside bu duruma göre hareket eder.

HAMASETİNDE BİR SINIRI OLMALI

Aynı zaman dilimi içinde açıklama yapan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz’a ne demeli? Beyefendi de diğerine benzer şekilde Akaryakıt piyasasında yapısal bir sorun olmadığını belirterek, "Akaryakıtta tüketicilerimizin sırtına yük olacak hiçbir adıma onay vermeyeceğimizi herkesin bilmesini isterim" dedi. 2021 yılında benzine 33, motorine 28, LPG’yeyse 18 kez olmak üzere akaryakıta toplamda 79 kez zam yapıldı. Son bir yılda benzine yüzde 166, motorine yüzde 235 oranında zam yapıldı. Pardon zam değil güncelleme. Yılbaşı’nda 12.95 olan benzin 19TL sına 11,45 TL olan motorin 21,20 TL sına yükseldi yaklaşık 90 günde neredeyse iki ye katlayarak zam oranı yüzde yüzü buldu. Mart ayının ilk haftasında neredeyse her gün 7 günde 6 kez zam geldi.  Burada da Neymiş? EPDK başkanı Yılmaz ‘’Tüketicilerin sırtına yük olacak hiçbir adıma izin vermeyecekmiş’ ’Artık buna da ne denir bilmiyorum? Tıkandım ve yorumu okurlarıma bırakıyorum.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gençlere “Yakın çevrenizden başlayarak ülkemizi, imkânınız olursa dünyayı gezip görmek, farklı kültürleri tanımak için şartlarınızı zorlayın” dedi. Zorlasınlar da nasıl? Hemen küçük bir araştırma yaptım. Ülkemizde her üç gençten birinin de işsiz olduğunu da görmezden gelerek dünyayı görmekten öte gençler için artık vazgeçilmez ihtiyaç olan en ucuzundan bir diz üstü bilgisayar almak istese bir aylık çalışma karşılığı asgari ücretin 4253 TL olduğu ülkemizde 500 dolar civarında yani minimum 7000 TL seviyesinde yani iki aylık asgari ücrete yakın bir kaynağa ihtiyacı var. Diyelim ki en yakın ülke Almanya Münih’e gidip 5 gün kalacak. Gidiş dönüş havayolu 5500 TL Pasaport masrafları 1750 TL Vize işlemleri ve çıkış harcı 1850 TL, Konaklama 250 Euro yaklaşık 4000 TL, Toplam: 13 bin 100 TL. yeme içme ve cep harçlığı hariç. Bu sadece Almanya ve 5 gün. Dünyayı gezme görme kendini geliştirme, kültürleri tanıma, bu maliyetler ile bu kur yükseklikleri ve bu yoksulluk seviyesinde kaç gencimizin hayallerinde yer edebilir veya hedeflerine girebilir, tatbiki servet sahibi küçük bir mutlu azınlığı hariç tutuyorum. İşte buda iyi bir temenni olmasının ötesinde   ülkemizin reel gerçeklerinden maalesef uzak.