BLOG

Gürhan AKDOĞAN

gurhanakdogan@gmail.com

ABD başkanlık tarihi hiç böylesini görmedi

ABD Başkanı Donald Trump bilinen gaflarına hem de tüm dünya gündemini meşgul eden geçen hafta içinde ki yeni sözleri eklenince yazamadan duramadım. Düşünün ki bir süper güç onu yöneten ve dünyaya hakim bir başkan bir çok süreçten süzülerek geldiğini düşündüğünüz bir kişi ama o makamdan beklediğiniz ağırlığın, bilginin, tecrübenin, davranışın, hitabetin, güvenirliliğin esamesi yok.

Tabi düşünemeden edemiyorsunuz koskoca bir ülke, 328 milyon çoğu eğitimli nitelikli bir nüfus, demokratik bir sistem, nasıl oluyor da geleceklerini ve yönetimlerini bu tarz bir kişiye devredebiliyorlar. ABD başkanlarını geriye yönelik olarak şöyle bir gözden geçirdiğimizde gerçekten böylesi görülmedi. Evet geçen hafta Trump basın toplantısında ne demişti ? ''Dezenfektanın koronavirüsü bir dakikada yerle bir ettiğini görüyorum.Örneğin şunu yapmanın bir yolu var mı? Vücudun içine enjekte etmek veya temizlik gibi. Çünkü (virüs) akciğerlere ulaşıyor ve akciğerlere büyük zarar veriyor." Tüm bilimsel yaklaşımlara aykırı olarak bilim insanlarını da hayrete düşürecek şekilde hiçte uzmanlık alanı olmayan bir konuda vücuda dezenfektan enjekte etmenin ve ultraviyole ışık verilmesinin coronavirüs tedavisine yardımcı olabileceğini iddia etti.

Buna karşın ülkenin en büyük üç dezenfektan üreticisi ''Başkan Trump'ı dinlemeyin insan sağlığı açısından çok zararlıdır.'' uyarıları yaptılar.Tüm dünyanın alay konusu haline gelen bu hadise bir o kadarda beni düşündürdüğü gibi endişeye de sürükledi.Gerçekten elinde ciddi bir yönetim erki olan Başkan bu denli enini boyunu düşünmeden demeçler veriyor sosyal medyadan olur olmaz mesajlar hakaretler yağdırıyorken Dünyayı ve insanlığı etkileyecek onlarca alacağı kararın sonuçlarını düşünmek bile istemiyorum.Başkanlık sistemi içinde ABD de en azından Temsilciler meclisi ,Senato gibi erklerin ve kuvvetler ayrılığı ile hukukun üstünlüğü prensiplerinin varlığı biraz da olsa içimizi rahatlatıyor.

HATIRLARDA KALAN SÖZLER VE YAKLAŞIMLARDAN BAZILARI

ABD'in 45.Başkanı Trump'ın geçmişte yazdıklarından söylediklerinden çeşitli gaflarını ve gerçekten kamuoyunu hayrete düşürecek sözlerini bir hatırlatalım istedim. Trump, adaylığı boyunca, Twitter üzerinden 280 kişiye hakaret ettiğini kaynaklardan biliyoruz. Bu duruma karşın Hillary Clinton, "Bir Twitter mesajı ile kendisini kaybeden birisi, nükleer silahların şifresine sahip olmamalı" demişti. ABD'ye Meksika'dan gelen göçmenleri engellemek için duvar inşa etmek istediğini ifade eden Trump, Meksikalılar için "Ülkemize uyuşturucu sokuyorlar... Onlar tecavüzcü". demiş ve "Muazzam bir duvar öreceğim. Kimse benden daha iyi duvar öremez, inanın bana. Ayrıca çok da ucuza yapacağım .Güney sınırımıza çok büyük bir duvar öreceğim ve parasını da Meksika'ya ödeteceğim. Sözlerimi yazın bir kenara."

Bir konuşmasında ise ''Ülkeyi bir şirket yönetir gibi, iş adamı tecrübesiyle ileriye taşıyacağım''. diyerek ülke yönetimini şirket yönetimi ile eşdeğer tutmuştu. Bir başka seferde ise Amerika Birleşik Devletleri ve İtalya, binlerce yıl öncesine, Antik Roma İmparatorluğu'na dayanan ortak bir kültürel ve politik mirasla birbirine bağlı" ifadelerini kullanan Trump'ın açıklamaları esnasında ve tarihsel yanlışlık karşısında tercümanın şaşkınlığı görülmeye değerdi

İklim değişikliklerinin sadece hava durumu olaylarından ibaret olduğunu savunan Trump'ın bilim insanlarının ve çevre savunucularının küresel ısınma ve iklim değişikliği uyarılarını 'Aldatmaca' olarak nitelemesi de kayda değerdi.

Son olarak ABD Başkanı Trump''ABD'deki camiler gözetim altında tutulmalı., Müslümanlar'ın emniyet güçleri tarafından terörle mücadele kapsamında fişlenmesini isterken bir soru karşısında camilerin izlenmesi görüşüne olan tepkilere ise aldırmadığını ifade ediyordu. İşte Dünya yönetiminde etkin bir başkandan sizlerle pasajlar paylaştım. Özetle bugünde bu sütunlarda her şeyi ekonomi ve gelir olarak gören değer yargılarını ve insan odaklı olmayı dikkate almayan silahlanmayı dikkate alan ama cevre değerlerini umursamayan bir gün dediğini öbür gün değiştiren en ciddi konuları bile sosyal medya üzerinden tartışan basın mensuplarını, kadınları ve karşı görüşünde olanları aşağılama yaklaşımı içinde olan bir başkandan söz ettik.