BLOG

Gürhan AKDOĞAN

gurhanakdogan@gmail.com

Baskılara Direnirken Bir Cumhuriyetçinin Siyaset Anıları'

Değerli okurlar bugün sizlerle okumanızı tavsiye edeceğim bir kitabı paylaşacağım. Ülkemizin önemli ekonomik, siyasal ve politik olarak çalkantılar içinde bulunduğu, düzmece Ergenekon Balyoz, Ayışığı gibi davalarla onlarca yurtseverin tutuklanıp gözaltına alındığı, yaşamlarını yitirdiği bir süreçte yakından çalışma fırsatı bulmaktan onur duyduğum ve her daim engin tecrübe, bilgi ve deneyimlerinden yaralandığım, feyz aldığım, duayen devlet adamı kimliği ile herkesin saygı duyduğu Sn. Onur Öymen yapıtları ile yakın tarihe ışık tutmaya devam ediyor.

Daha önce Sn. Öymen'in toplumumuza kazandırdığı Geleceği Yakalamak, Demokrasiden Diktatörlüğe, Çıkış Yolu, Silahsız Savaş, Uçurumun Kenarında Dış Politika, Zor Rota gibi eserlerini okuyan birisi olarak ifade edebilirim ki Uluslararası ilişkiler başta olmak üzere Mustafa Kemal Atatürk'ün tam bağımsızlık şiarı ve ilkeleri doğrultusunda Ülkemizdeki ve Dünyamızdaki gelişmeleri tanımlamak adına bu eserler çok önemli birer yol göstericidir. Sn. Öymen'in yeni kitabı BASKILARA DİRENİRKEN- Bir Cumhuriyetçinin siyaset anılarında ''Atatürk'ün izinde ulusal bağımsızlık ve çağdaş demokrasi için mücadele edenlere..'' ithaf edildiği üzere kitap Türkiye'nin son 20 yılında karşılaştığı tuzakları, büyük güçlerin Türkiye'yi kıskaç altına almak için hazırladıkları stratejileri ve hedeflerini, içerideki işbirlikçileriyle yaşama geçirdikleri uygulamaları,1 Mart teskeresini, Annan planıyla Kıbrıs Türklerine kurulan tuzakları, ülkemizi istedikleri gibi yönlendirmek üzere kurdukları komplo ve kumpasları bir bir kaynaklarıyla ve engin uluslararası ilişkiler deneyimi ile okurlarına sunuyor. Diğer taraftan Sn. Onur Öymen'in CHP Genel Başkan yardımcısı ve Bursa Milletvekili olarak Bursa da görev yaptığı dönemde, benimde il başkanı olarak birlikte mücadele etmekten onur duyduğum arkadaşlarımla birlikte yaşama geçirdiğimiz önemli mücadelelerden örneklerde kitap içinde yer almaktadır.

O dönem Sn. Onur Öymen'le birlikte Dünya, Ülke ve kent sorunlarına ilişkin mücadelelerde onlarca faaliyeti yaşama geçirmenin, seçim çalışmalarında saatlerce birlikte mesai harcamanın onurunu ve mutluluğunu yaşarken Onur beyin Bursa Milletvekili olarak seçilmesinin değerini ve Bursa için önemli bir şans olduğunun dünde bugünde hep farkında olduk. Herkese iyi okumalar dileklerimle...

SALGIN YÖNETİMİNDE ALINAN ÖNLEMLER DAHA DA ARTTIRILMALI

Salgın yönetimi ve corona virüs pandemisi ile ilgili bu köşede çeşitli yazılar yazdık ve sürekli olarak ta halkın bilgi alma hakkı başta olmak üzere salgın yönetiminde şeffaflığın esas nokta olduğunu ifade ettik. Ne yazık ki bu noktaya daha yeni ulaştık ve gördük ki nasıl olduysa bir gecede toplam vaka sayıları 1.780.670'e çıktı ve vaka sayılarında dünyada nüfus yoğunluğuna göre en ön sıralara yerleştik. 11.12.2020 tarihinde hafta sonu başlangıcında günlük vaka sayısı 32.106, ağır hasta sayısı 5.952, Vefat sayısı ise 226 ya ulaşarak pandemi başlangıcından itibaren pandemide en yüksek seviyeye ulaşmış olduk. Bu gerçekten çok acı veren bir durum. Zira salgının yakın çevremize kadar gelmiş olmasının ötesinde artık çok değerli dost ve yakınlarımızı kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz hele bu konuda en ön saflarda aylardır gece gündüz bizlerin sağlığı ile mücadele eden sağlık çalışanlarını düşündükçe onların ne büyük riskler taşıdığını ve büyük kayıplar verdiğini konuşmak bile insana ağır geliyor.

Bu arada hafta sonu kısıtlamalarına bile tahammül edilemediğini görmek ve kuralları hiçe sayan yüzsüzler ise insanı çileden çıkarıyor. Bunu yanı sıra geçen hafta Cumhurbaşkanı'nın alınan önlemlerle salgın artışının hızının kesildiğini ve kısa bir süre sonra mevcut önlemlerin gevşetileceği sinyalini vermesini de günlük vaka sayılarının 30.000 lerde olduğu bir ortamda anlamakta gerçekten zorlanıyorum. Bir bilim insanının ifadesine göre ''daha ne kadar ölüme razıyız '' can alıcı soru burada. Bu nedenle bilim insanı birçok uzmana göre de bana göre de çözüm en az 14 gün tam kapanma ve önlemlerin daha da arttırılmasıdır.