BLOG

Gürhan AKDOĞAN

gurhanakdogan@gmail.com

Bir Türkiye gerçeği daha: İşsizlik

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, birkaç gün önce Phaselis tünelinin açılışında Türkiye’nin, dünya genelindeki pandemi ve savaş nedeniyle başlayan sorunlardan en az etkilenen ülkeler arasında yer aldığını, fahiş fiyat artışlarının tüm dünyanın ortak sıkıntısı olduğunu ve buna karşın da Türkiye’nin de bundan en az etkilenen ülkelerden biri olduğunu ifade etti.  Devamında ise ‘’İsteyen herkesin çalışacak işi vardır, devletimiz ihtiyacı olan herkesin yanındadır, Türkiye siyasi olarak yakın tarihinin en itibarlı konumundadır. Ekonomide de hamdolsun üretim tarafında işler gayet iyi gidiyor. Enflasyonun da boynunu kırdığımızda, artık hedeflerimize ulaşmamızın önünde hiçbir engel kalmayacaktır’’ şeklinde konuştu. Hatırlatmakta fayda var "25 Aralık 2021 de Gaziantep’te bir  bir fabrikanın açılış toplantısında ‘’Ne diyor birileri? İş yok. Nankör nankör bunlar. Yan gelip yatarak para kazanmak istiyorlar. İş arayana ekmek var. Aş arayana ekmek var. Ama yan gelip yatarak parayı istersen kusura bakma, o yok” ifadelerini kullanmıştı. Kısacası iki konuşmada da Sn. Cumhurbaşkanı halkımıza ülkemizde herkese çalışacak iş var ekmek var tembellik edip yatmayın diyor.

Oysa ben biliyorum ki toplumda tanınan biri olarak bu söylemin aksi neredeyse her gün çevremden en az üç beş kişi bir yakınını işe sokmak üzere benden yardım istemekte, referans olmama kendilerine yardımcı olmak üzere çeşitli yerleri aramama rağmen çok az kişiye destek olabilmekteyim. DİSK’in "Asgari Ücret Gerçeği-2022" başlıklı raporuna göre bugün Türkiye’de on milyon kişi asgari ücretle çalışıyor. Rapor; 3 milyon 400 bin işçinin asgari ücretin altında bir ücretle çalıştığını ve 1500 liradan daha az ücretle çalışan işçi sayısının da 1 milyon 700 bin olduğunu ortaya koyuyor. Rapora göre asgari ücret ve altında bir ücretle yaşamını sürdürmek zorunda olan işçilerin sayısı da 6 milyon 300 binDİSK raporunda özel sektörde asgari ücretle çalışanların oranı yüzde 69 olarak gösterildiğini dikkate alırsak çalışanlarında %69 u açlık sınırının altında bir ücrete mahkum. İş bulsalar da açlık sınırının altında yaşama gerçeği ortada.Gençlerimizin her halde iş bulma kaygıları, yaşam ve gelecek endişeleri olmasa yabancı ülkelere gitme orada ailelerinden uzak, ülkesinden ırak yaşama hedef ve arzuları olmazdı.



AVRUPADA ÜÇÜNCÜYÜZ

Bu sözler üzerine bende acaba ben başka bir ülkede mi yaşıyorum da ülkemde herkesin çalışacak bir işi varmış ya da benim bilgilerimde bir eksiklik mi var diye küçük bir araştırma yaptım. Ülkemizde bağımsız konumunu tartışılan ve verdiği istatistikler konusunda da çoğumuzun güvensizlik duymasına rağmen devletin kurumu TUİK’in iş gücü istatistiklerine yani resmi rakamlara göre aralık ayında işsizlik oranının yüzde 11,2 İşsiz sayısının da 3 milyon 794 bin kişi olduğunu ,2022 yılı şubat ayında ise işsizlik oranının yüzde 10,7 ile 3 milyon 579 bin kişi olduğunu ifade etmeliyim. Diğer taraftan Türkiye’nin işsizlik sıralamasında Trading Economist’e göre Dünyada ve G20 ülkeleri içinde Güney Afrika, İspanya ve Brezilya’dan sonra ilk dört, AB İstatistik Kurumu’nun (Eurostat)2021 Ağustos ayı verilerine göre Avrupa’nın 32 ülkesi içinde sıralamada İspanya ve Yunanistan’dan sonra ilk üç ülkesinden birisi olduğunu biliyor musunuz? TÜİK'in "işsizlik azalıyor" demesine karşın, Adıyaman’da 19 kişinin alınacağı temizlik kadrosuna 17 bin, Şanlıurfa'da da 60 kişilik temizlik kadrosuna 53 bin kişinin başvuruyorsa ve bu ülkede her üç gençten biri işsizse, işsizler ordusu 3,5 milyonu aştıysa işsizlikte Avrupa’nın üçüncü ülkesi durumundaysak nasıl oluyor da isteyen herkesin çalışacak bir işi oluyor.