BLOG

Gürhan AKDOĞAN

gurhanakdogan@gmail.com

Enflasyon yoluna girmiş. Üzülmeyelim...

Değerli dostlarım aşağıda okuduklarınıza şaşıracaksınız. Zira ben de bu ülkede yaşayan biri olarak sizler gibi her gün yeni bir şaşkınlık yaşıyorum. Bakın 21 Mart 2022 de AKP Şanlıurfa İl Danışma Meclisi'nde konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, toplantıda ne demiş? Basında yer aldığı üzere’Türkiye, Dünyanın en önemli en güçlü ve masada olan ülkelerinden. Daha ne istiyoruz?"Enflasyonla ilgili bir sıkıntımız var hiç merak etmeyin aşıyoruz, aşacağız. Türk Lirası'na güveni artırıyoruz. Türk Lirası en düşük durumda, daha ineceği bir yer yok, vatandaş rahat olsun."Türkiye ekonomisini faiz-kur kıskacından çıkardık ve ülkeyi öngörülebilir istikrarlı bir şekilde yöneten milletine güvenen dirayetli liderimizle birlikte koşuyor ve yorulmadan bütün sorunların üstesinden geliyoruz.Bu gurur tablosu hepimizin, AK Parti'nin, Türkiye’nin. Göreceksiniz hızlı bir şekilde tek rakamlı işsizliğe doğru gidiyoruz. Bu ülkede her zaman iyi şeyler olacak, takmayın kafanıza…"Şu anda Türkiye aldığı önlemlerle bölgemizin gücü olmaktan çıkmış dünyanın en önemli güçlü ülkelerinden, masada olan ülkelerinden biri haline gelmiştir.Canınızı sıkmayın, üzülmeyin. AyrıcaHazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyon hakkında da şunları söyledi “Pazardaki fiyatları biliyoruz. Biz de bu ülkede yaşıyoruz. Aynı sokakta, pazarda, sofrada, minibüste, otobüsteyiz” diyerek enflasyonun yavaş yavaş yoluna girdiğini ileri sürdü ve “Artık yaz geliyor. Aralık ayından itibaren her ay enflasyonun nasıl düştüğünü hep beraber göreceğiz” dedi Sn. Bakana göre bu yılın Şubat’ında, enflasyon inişe geçecekti. Bir süre sonra “Yaz aylarından itibaren düşecek.” dedi. Geçen hafta ise, gördüğünüz üzere “Enflasyon, aralık ayında düşecek.” diyerek.  Iki ay içinde neredeyse bir yıl sapma ile enflasyon düşümüne ilişkin hedef tarihini 3. Kez öteledi

DÜNYA MUTLULUK RAPORUNDA 104. SIRADAYIZ.MUTLULUKTAN UÇUYORUZ

Domatesin kilosu 20 lira, patates 12 lirayı buldu. Markette sivri biberin kilosu 40 liradan başlıyor. 5 litrelik Ayçiçek yağı 150-200 lira" Resmi rakamlarla enflasyon yüzde 61 ENAG’ın rakamlarıyla yüzde 143. ilk iki ay itibarıyla 4,1 milyon   yurttaş borçlu takipte, yılın ilk üç ayında 29360 esnaf kepenk kapattı son bir yılda   et 0 tavuk %250 zamlandı.   Çanakkale boğazı Feribot ücretleri bayram öncesinde%41 ile 7 arasında zamlandı Bugün ülkemizde, 7 milyon yoksul çocuk var. Bir ay sonrayı, bir hafta sonrayı, hatta bir gün sonrayı bile planlayamıyoruz.

Diğer taraftan grafiklere göz atarsanız görüleceği üzere Ağustos 2021 tarihli işsizlik raporuna göre Avrupa da işsizlikte İspanya ve Yunanistan’dan sonra 3. Sıradayız AB işsizlik oranı ortalaması yüzde 6,8 iken bizde 12.1 Yine Şubat 2022 raporuna göre Avrupa da yıllık akaryakıt artışlarında en yakın İrlanda yüzde 36 iken biz yüzde 131’le birinci sıradayız.  

Elektrik artışlarında ise yüzde 86 ile ikinci sırada enerji Fiatlarında yıllık artışta yüzde 97 ile birinci sıradayız.

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı’nın bir yayını olan 2021 de yayınlanan Dünya Mutluluk Raporuna göre 2018-2020 aralığında Türkiye 149 ülke arasında 104. sırada. Listede 1. sırada Finlandiya, 2. sırada Danimarka, 3. sırada ise İsviçre yer alıyor. Bir başka rapor Ipsos Global Advisor araştırmasının 2021 sonuçlarını tüm dünyada açıklandı.Ipsos Global Mutluluk Araştırması’na göre de Türkiye'de 2020 yılında 10 kişiden 6'sı mutlu olduğunu ifade ederken, 2021 sonunda 10 kişiden 4'ü mutlu olduğunu belirtiyor. Neymiş? Dünyanın en güçlü ülkesiymişiz. Canımızı sıkmayacakmışız, bu gurur tablosu hepimizinmiş. Kafamıza takmayacakmışız. Her şeyin üstesinden geliniyormuş. Şimdi Yukarıda Sn. Bakanın söylediklerine bakın birde benim değerlendirmelerime, daha önemlisi yaşadıklarınıza, belgelere ve pazara bakın bir büyük çelişki görülmüyor mu? Yani yaşananlara şaşırmakta haksızmıyız? Hiç böylesi bir dönemi onların ifadesiyle ‘’ eski Türkiye ‘’de yaşadınız mı? Yada başka bir deyimle rejim değişikliği yaşadığımız Türkiye ye özgü başkanlık sistemi öncesi ekonomi böylesi halkın ezildiği bir durumda mıydı? Daha bir çok soru ve sorgulamayı siz değerli okurlarıma bırakıyorum.