BLOG

Gürhan AKDOĞAN

gurhanakdogan@gmail.com

İklim değişikliği küresel ısınma gibi yaşamsal gündemleri de oluştursak

Değerli okurlarım bundan sonraki birkaç yazım da çağımızın ve yaşadığımız dünyanın en önemli problemi olarak önümüzde duran iklim değişikliği, küresel ısınma, karbon ayak izi ve çözümlerinden biri olan yenilebilir enerji kaynakları konularını gündeme taşıyarak bir farkındalık yaratmak istiyorum. Maalesef ülkemizde genelde basın, medya ve diğer iletişim araçları suni gündemlerle oyalanırken bir taraftan da halkımız bol miktarda evlilik, kaynana-gelin, yemek ve magazinsel programlarla uyuşturulmaktadır. Diğer taraftan iktidar kendi destekçisi basın organları ile tek yanlı haber ve yorumlarla gündem belirlerken, muhalefette bu gündemin peşine takılmakta, siyasetçilerin bir kısmı ise siyasi üsluptan yoksun bir şekilde karşılıklı atışmalarla, hakaretlerle bizleri gerçek olaylardan ve gelecekten koparmaktadırlar. Bu karmaşa içinde haberlerde neredeyse her gün ölümler, yangınlar şiddet, hırsızlık ve gasp, trafik kaza haberleri ile katledilen veya tacize uğrayan kadın haberleri ya da gelecekten ümidini kesmiş insanların intihar haberleri olağan hale geldi. Geçen hafta içinde ‘’dolar yükseldi’’  ‘’dolar düştü’’ ‘’enflasyon son yılların rekorunu kırdı’’  ‘’yılbaşında zam yağmur gibi yağdı’’ ‘’benzine zam’ ’elektriğe zam’’ ‘’pahalılık’’ ‘’tarlada şu kadar, markette beş katı’’ ‘’asgari ücrete  verilen zam daha ele geçmeden eridi’’  ‘’Erken seçim istiyoruz’’ karşı taraftan ‘’Daha çok beklersiniz seçim zamanında’’ ‘İktidardan açılışlar temel atmalar reklamlar haber manşetleri ve yorumlarını izlerken bir çok kişinin dikkatinden kaçan küçük bir haber dikkatimi çekti. Onun üzerinde durmak istiyorum.

‘’KIYAMET BUZULU’’ DÜNYANIN EN

BÜYÜK BUZULU THWAİTES ERİYOR

Haber şöyle “Kıyamet Buzulu” olarak adlandırılan Batı Antarktika'daki Thwaites buzulunu inceleyen bilim insanları, korkunç açıklamalar yaptı. Buzulbilimciler, Thwaites'i dünyadaki "en önemli" ve "en riskli" buzul olarak tanımlıyor. Hatta bazıları bu buzulu "kıyamet günü" olarak adlandırıyor. Devasa boyutlardaki bu buzulun yüzölçümü aşağı yukarı Britanya adası kadar. Dünyada deniz suyu seviyesindeki yükselişin yüzde dördü bu buzuldan geliyor. Tek bir buzul için bu çok ciddi bir oran. Erime hızı da giderek artıyor. Şimdi bu haber yukarıda yazdığım bazı başlıklar yanında çok sıradan değil mi? Aslında yoksulluk, cinayetler, ekonomik krizler, yolsuzluklar, hukukun üstünlüğü yerine üstünlerin hukukunun yerleştiği, adalet sistemine güvenin kalmadığı ortamlar, kötü yönetim sonucu yurttaşların yaşam mücadelesinde yaşadığı olumsuz gerçekler hepsi çok önemli kriterler, ama gelecekten miras aldığımız bu evren, doğanın bozulması, rant ilişkilerine kurban edilmesi, hoyratça çevre ve ekolojinin bozulması çok mu önemsiz? Geleceğimiz çocuklarımıza gençlerimize nasıl bir dünya bırakıyoruz? Yakın geçmişte tüm Dünyada yaşadığımız olaylar, yangınlar, kuraklıklar, açlık ve susuzluklar, ormanların yok olması, sel felaketleri, çok modern kentlerde bile doğa olaylarının artış göstermesi oradaki insan ölümleri ne çabuk unuttuk.  

KÜRESEL ISINMA BUZULLARIN

ERİMESİNİ HIZLANDIRIYOR

Dünya'nın ortalama sıcaklıkları, her yıl hızla yükseliyor Küresel ısınma ile Karbondioksit seviyelerinin sürekli olarak artması, atmosfer ve okyanusların ısınmasına yol açmakta ve kutuplardaki buzulların hızla erimesine neden olmaktadır. Thwaites’in beş yıl içinde kırılmasına yol açabilecek ciddi bir çatlak' bulunduğunu Dünyanın en büyük buzulu olan Thwaites, in kırılması halinde okyanus seviyesini 60-70 cm yükselebileceği tetiklemelerle bu seviyenin 3 metreye kadar çıkacağı bilim insanlarınca tahmin ediliyor. Araştırmacılar, Thwaites Buzulunun dinozorların sonunu getiren göktaşından bu yana Dünya’da yaşanan en büyük felaket olabileceğini belirtiyor.