BLOG

Gürhan AKDOĞAN

gurhanakdogan@gmail.com

Tarihi hanlar bölgesi projesindeki eklenti derhal kaldırılmalıdır

Bursa’da 14. yüzyılda oluşmaya başlayan, 16. yüzyılda han, bedesten ve çarşıların oluşumuyla gelişimini tamamlayan Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’nin etrafının açılarak, tarihi mirasın ortaya çıkarılmasına yönelik proje uygulamaya başladığında Büyükşehir Belediye başkanı Sn. Alinur Aktaş’ı arayarak uzun yıllar düşünülen ancak faaliyete geçemeyen bu çalışmadan ötürü kendisini kutlamıştım.

Daha sonra tüm yıkımlar bitip te AVM ye ait bina kalınca tekrar görüşüp ‘’Başkan duyarlı bir yurttaş olarak arıyorum. Bakın gayet güzel bir proje yapılıyor aman ha. görüyorum Boyner binası duruyor Boyner binası orada kalmasın aksi durum projeyi çok işlevsiz bırakır diye belirtmiştim.

Kendisi de merak etmeyin oda yıkılacak demişti. Öyle de oldu. Bu kapsamda tarihi bölgeyi saran 39 binanın yıkımı gerçekleştirilmişti. Ancak bir süre önce yıkılan AVM’nin yerinde girişine izinsiz inşai faaliyet başlaması Hanlar bölgesinde Zafer plazaya giriş amaçlı inşa edilen yapının tarihi ve kültürel değerlerin açığa çıkartılması planlamasına aykırıdır. Sonradan eklemlenen tarihi ve kültürel değerlerinin korumasına ve kent estetiğine aykırı bu gecekondu misali ucube konstrüksiyon kabul edilemez.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin kentin geleceğine damga vuracak Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı Kentsel Tasarım Projesi'nde yıkımların ardından Eski Boyner binasının bulunduğu arazideki çalışmaya yönelik Hanlar Komisyonu bu konuda geçen ay bir rapor yayınladı.

Komisyon tarafından oluşturulan raporda, arazideki yapılan izinsiz uygulamanın kentsel tasarım alanın tamamını ve Cumhuriyet Caddesinin de zaman içinde oluşmuş dokusunu bozacağı gibi yeni sorunlara da neden olmaması açısından inşai faaliyetin derhal durdurulmasını, yapılan imalatların kaldırılarak onaylı projesine uygun hale getirilmesini istedi. Sonrasında ise bazı siyasi partiler ile kamuoyundan tepkiler geldi.

Ben de bir ay süredir bekliyor ve gözlemliyorum bu süre içinde inşaat durdurulması gerekirken devam etti, yıkım yerine tam tersi yapı kullanıma açıldı. Aşağıdaki resimde son hali görülebilir.

Hanlar komisyonu inceleme raporu şöyle;

‘’Bursa kentinin en önemli kültürel mirası alanı olan Kapalı Çarşı ve Hanlar Bölgesi Unesco tarafından da Dünya Miras Alanı olarak belirlenmiştir. Alanın ihtiyaç duyduğu düzenlemeler "Bursa Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı Kentsel Tasarım Yarışması" ile belirlenmiş ve gerekli onayları alarak uygulamalara başlanmıştır.

Bu kapsamda TMMOB Mimarlar Odası Bursa Şubesi ile Bursa Büyükşehir Belediyesi arasında 24.07.2020 tarihinde Hanlar Bölgesi İş birliği Protokolü imzalanmıştır. Protokol gereği sorumluluklarımızı yerine getirebilmek amacıyla Şubemiz bünyesinde "Hanlar Komisyonu" kurulmuştur. Komisyon üyelerimiz, Şubemiz Yönetim Kurulumuz ile uygulamaları yerinde görmek üzere yüklenici firmanın yetkilileri, Büyükşehir Belediyesinin ilgili birim çalışanları ve yarışmada birincilik ödülünü alan proje müellifi mimar eşliğinde 25.11.2022 tarihinde inceleme gezisi gerçekleştirilmiştir.

Bu gezi esnasından yıkımı gerçekleştirilmiş Eski Boyner Binası yerinde yapılan uygulamanın Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen "Bursa Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı Kentsel Tasarım Yarışması" ile elde edilerek Koruma Bölge Kurulunuzca Koruma Bölge Kurulunuzca onaylı projeler doğrultusunda olmadığı görülmüştür.

Alanda yer alan inşaatın ilgilileri bir proje hazırlattıklarını ve görüş ve onayınıza sunduklarını belirtmiş olduğu bilgisi alındığında konunun önemi nedeniyle ekte yer alan inceleme raporu hazırlanmıştır Eski Boyner Binası yerinde yapılan izinsiz uygulamanın kentsel tasarım alanın tamamını ve Cumhuriyet Caddesinin de zaman içinde oluşmuş dokusunu bozacağı gibi yeni sorunlara da neden olmaması açısından inşai faaliyetin derhal durdurulmasını, yapılan imalatların kaldırılarak onaylı projesine uygun hale getirilmesini, "Bursa Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı Kentsel Tasarım Yarışması" projesi dışında farklı uygulamalara izin verilmemesini önemle bilgilerinize sunarız.’’ diyerek geniş bir teknik rapor hazırlamışlar, yapılan imalatın uygunsuzluğunu çarpıcı bir şekilde ortaya koymuşlardır.

Meslek odalarının, Hanlar bölgesi kurulunun rapor ve yaklaşımları ile haklı kamuoyu tepkilerini de dikkate alarak Bölgesel sit alanındaki bu olumsuz ve uygun olmayan tarihi dokuyu bozan projeye aykırı yapının derhal yıkılmasını başta Büyükşehir Belediye Başkanı olmak üzere yetkililerden talep ediyorum.