BLOG

Gürhan AKDOĞAN

gurhanakdogan@gmail.com

Yeni anayasa taslağı tartışmalarına ilkesel bir bakış

Son günlerde Ümit Özdağ'ın da sözünü ettiği CHP milletvekili İbrahim Kaboğlu başkanlığında CHP, HDP, İP ve SP heyetinin hazırladığı, anayasa taslağı önemli bir tartışma ve gündem konusu. Böyle bir çalışmanın ve böyle bir taslak hazırlığının önce var olmadığının beyan edilmesini, sonrasında ise böyle bir hazırlık olduğunun kabullenilmesini, toplum üzerinde yarattığı güvensizliği bir tarafa koyarsak ki bu da ayrı bir tartışma konusu olduğu kadar etik değer ve güvenirlilik açısından çok önemli bir husus olduğunu da ayrıca vurgulamak isterim. Şimdi ana konumuza dönersek Taslak çalışmayı CHP eski milletvekili Sn. Hüsnü BOZKURT'tan edinerek ve onun görüşlerini de alarak satır satır okudum. Bu taslakta Anayasadaki değiştirilemez maddelerin ve Cumhuriyetin temel niteliklerinin tek maddeye indirildiğini, başlangıç bölümünden Atatürk ve ilkeleri ile laikliğin çıkarıldığını, Mevcut Anayasada sanki Atatürk' e kutsiyet atfediliyormuş gibi ''hiç kimseye kutsiyet atfetmemeli" ifadesinin bulunduğunu, Türk ifadelerinin çıkarılarak ulusalcılık ilkesinin yok sayılmasına, özellikle inkılapçılık ( devrimcilik ) ilkesinden, hele Atatürk Devrimciliğinden hiç söz edilmemesinden Devrim Kanunlarının güvencesi 174. Maddenin çıkarılmasına kadar bir dizi CHP ile programı ile ilke ve değerleri ile bütünleşmeyen ikinci Cumhuriyetçi bir anayasa taslağı olduğunu tespit ettim. Ulusal irade ile Emperyalizme karşı müthiş bir askeri ve stratejik bir savaşla kurulan ve "mazlum ulusların" örnek bir Ulus Devlet olarak takip ettiği Cumhuriyetimizin Anayasasında olması gerekli kavramlar daha önce emperyalistlerin bize zaman zaman yol gösterdiği bunları anayasanızdan çıkarmalısınız dediği tüm kavramların tek tek silindiğini göz ardı edildiğini tespit ettim. Bu durumun bu kavramlara devlet kurmuş bir parti olarak öncelikle sahip çıkması gerekirken CHP'den geliyor olması çok can sıkıcı ve kabul edilemez bir durumdur.

ANAYASANIN BAŞLANGIÇ VE İLK ÜÇ MADDESİ DEĞİŞTİRİLEMEZ

Sözde Atatürkçü görünüp onu değerlerini yozlaştıranların İkinci Cumhuriyetçi ve aklını emperyalistlere kiralayanların rahatsız oldukları başlangıç maddesindeki bazı paragrafları sizinle paylaşmak istiyorum. ''Türk Vatanı ve Milletinin ebedi varlığını ve Yüce Türk Devletinin bölünmez bütünlüğünü belirleyen bu Anayasa, Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu, ölümsüz önder ve eşsiz kahraman Atatürk'ün belirlediği milliyetçilik anlayışı ve O'nun inkılâp ve ilkeleri doğrultusunda;... ''Millet iradesinin mutlak üstünlüğü, egemenliğin kayıtsız şartsız Türk Milletine ait olduğu ve bunu millet adına kullanmaya yetkili kılınan hiçbir kişi ve kuruluşun, bu Anayasada gösterilen hürriyetçi demokrasi ve bunun icaplarıyla belirlenmiş hukuk düzeni dışına çıkamayacağı''... ''Hiçbir faaliyetin Türk millî menfaatlerinin, Türk varlığınınDevleti ve ülkesiyle bölünmezliği esasının, Türklüğün tarihî ve manevî değerlerinin, Atatürk milliyetçiliği, ilke ve inkılâpları ve medeniyetçiliğinin karşısında korunma göremeyeceği ve lâiklik ilkesinin gereği olarak kutsal din duygularının, Devlet işlerine ve politikaya kesinlikle karıştırılamayacağı;... ifadeleri görüleceği üzere Anayasanın başlangıç ve ilk üç maddesi devletin temel ilkeleri ile ilgilidir.

ANAYASANIN DEĞİŞMEZ İLK ÜÇ MADDESİ

1.Yönetim Biçimi

-Madde 1: Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.

2.Cumhuriyetin Nitelikleri

-Madde 2: Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk Devletidir.

3.Devletin bütünlüğü, Resmi Dili, Bayrağı, Milli Marşı ve Başkenti

-Madde 3: Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir. Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Milli Marşı ''İstiklal Marşı'dır. Başkenti Ankara'dır.

4.Değiştirilemeyecek Hükümler

-Madde 4: Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkında hüküm ile, 2 inci maddesindeki Cumhuriyet nitelikleri ve 3'üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif bile edilemez.