BLOG

Gürhan AKDOĞAN

gurhanakdogan@gmail.com

Yılbaşı kutlaması ve zam yağmuru

Değerli dostlar her yılbaşı günü genelde az hasarla kapanan bir yıldan sonra en iyi dilekler sunulur, yepyeni umutlarla yılbaşı karşılanır. Biz de öyle yapalım isteriz. Ancak 2021 mutluluk ve sevinçlerimizden çok; Acılar, üzüntüler, istikrarsızlıklar, ağır orman yangınları, çevre felaketleri, ağır ekonomik sıkıntılar, kayıplar ve pandeminin de yarattığı ciddi sağlık sorunları ile geçirdiğimiz ve geriye dönüp pek te aramayacağımız bir yıl oldu. Yeri geldi düştük, yeri geldi çok kez yenildik, çok kez incindik ama esas olan kaç kez yenildiğin değil, önemli olan her yenilgiden sonra dimdik ayağa kalkıp doğrulabildiğindir dedik... Ayağa kalktık.. Şimdi yeni bir yıla başlarız tazelenmiş umutlarla... Hiç vazgeçmeyeceğimiz onurlu, ilkeli yepyeni mücadeleler bekler bizi. Aydınlık ve mutlu yarınlara ulaşma umutlarımızı canlı tutarak hep birlikte yeni bir yıla giriyoruz.

Büyük usta şair Nazım'ın dediği gibi;

Günaydın yeryüzünü aydınlatan yeni güne

Günaydın gün görmek için bekleyene

Günaydın yüzünde tebessüm ile hayata koşan herkese.

''Yok öyle umutları yitirip karanlıkta savrulmak. Unutma; aynı gökyüzü altında, bir direniştir yaşamak'' diyerek,Yargı bağımsızlığının, hukukun üstünlüğünün, adaletin ve çevrenin korunduğu, her türlü şiddete karşı duruşumuzla, kadına yönelik şiddetin yok olduğu, sevgi ve barış ortamında, aydınlık, çağdaş, tam bağımsız bir Türkiye özlemiyle yeni yılınızı en içten dileklerimle kutlarım. Yine de umutlarımızı yitirmeden iyi dileklerimizi ilettik. Peki ne oldu? Daha yeni yıla girmek için hani bir ritüel vardır ya geri sayım yapılır işte tam o anlarda elektrikten benzine, doğalgazdan, ulaşıma yağmur gibi zamlar yağmaya başladı. Henüz cebe girmeyen asgari ücret yılın ilk gününden eridi.

YILBAŞI HEDİYEMİZİ FAHİŞ ZAMLAR OLARAK ALDIK

Yeni açıklanan zamlara göre ise elektriğe yüzde 50 ile yüzde 127 arası, konutta kullanılan doğalgaz yüzde 25, ticari kuruluşlarda kullanılan doğalgaza yüzde 50, motorine 1 lira 29 kuruş, benzine 61 kuruş, otogaza 78 kuruş, köprü ve otoyollara ortalama yüzde 25 zamlar yapıldı. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), piyasayı regüle etmek için sattığı ekmeklik buğday fiyatına yüzde 23 ve arpa fiyatına ise yüzde 24 zam yaptı. 2021 yılında Osmangazi Köprüsü'nden geçiş ücreti 147,5 TL idi, yeni yılla bu rakam yüzde 25 artarak 184,5 TL oldu. Pasaport bedellerine ehliyet haçlarına veraset intikal vergilerine %36.20 MTV'ye %25 devlet tarafından zamlar getirildi. Oysa Cumhurbaşkanı, döviz kurundaki düşüşün marketlerde raf fiyatlarına yansıması gerektiğini günlerce ekranlardan ifade etti. 31 Aralık 2021 sabahı yani zamlardan yaklaşık 12 saat öncesindeki mesajında da "Kurdaki dengesiz yükselişin tetiklenmesiyle ortaya çıkan fahiş fiyat oyunlarıyla mücadelemizi de kesintisiz sürdüreceğiz derken diğer taraftan Marketlere, "Dolar düştü, fiyatları indirin" baskınları yapılırken birçok kalemde büyük zamlar geldi. Elektrik, doğalgaz, akaryakıt ücretleri fahiş oranlarda pahalandı. Fiyatları indirme yerine yeni zamlar yılbaşı hediyesi olarak sunuldu. Doların 18'den 13 TL'ye düşmesiyle oluşan indirim beklentisi gerçekleşmedi, 84 milyon yeni yıla zam yağmuru ile başladı. Enflasyon 19 yılın zirvesine çıktı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) aralık ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı. TÜFE, Aralık 2021'de bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 36,08, ile Eylül 2002'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Üretici enflasyonu da yüzde 79,89 ile Şubat 2002'den bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Kasım ayında Türkiye'de yıllık enflasyon yüzde 21,31 ile 3 yılın zirvesine çıkmıştı. Yeni zamlarla Merkez Bankası'nın 2022 için +%5 enflasyon öngörüsü ile. Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan'ın"Kurun bu seviyelerde devam ettiği ortamda fiyat düzeltmelerinin etkisiyle ocak ayında eksi enflasyon bekliyorum. Sözleri bu enflasyonla ve gelen zamlarla bir gecede çürüdü.

Yazıyı kaleme aldığımız bu saatlerde de gözümüz bir taraftan kurlarda doların 13.80 leri gördüğünü de belirtmek isterim. Maalesef okurlarımıza yılın ilk başlangıcında onları mutlu edecek değerlendirmeler yapamadık ama tarihe de bir not düşmüş olduk.